2020-12-19 11:57:51• hírek • Bede Emőke

Egyedülálló összefogással kerül egészséges étel a hátrányos helyzetű családok asztalára - VIDEÓ

A Máltai Szeretetszolgálat, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, a Helyi Tanács Közterület-fenntartó Intézménye és a Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesület országos viszonylatban is egyedülálló összefogással próbál segíteni a helyi közösség rászorulóin.

Szatmárnémeti piacain december 19-től kezdődően az erre kijelölt helyeken adományokat lehet elhelyezni: zöldséget, gyümölcsöt, amelyek feleslegessé váltak a gazdák számára, vagy éppen a piacon megvásárolt portékákat is itt adhatják le azok, akik ily módon jótékonykodni szeretnének. Az adománygyűjtő pontok hivatalos átadóján jelen volt Magyar Lóránd parlamenti képviselő, Barta Zoltán, a közterület-fenntartó intézmény igazgatóhelyettese, valamint a Máltai Szeretetszolgálat szatmári szervezetének vezetője, Hegedüs Gergő is.


Magyar visszaidézte azt a novemberi, ugyancsak a máltaisok és az egyesület által közösen elindított karitatív kezdeményezést, melynek sikerén felbuzdulva végül úgy döntöttek, hogy Szatmárnémeti piacain az ünnepek előtt is megteremtik az adományozás lehetőségét. Mivel vannak olyan termelők, akiknek a nap folyamán nem sikerül az eladásra kínált teljes gyümölcs- és zöldségmennyiséget értékesíteni, így annak érdekében, hogy a megmaradt portéka ne a kukában végezze, a kereskedők felajánlhatják azt a közösség hátrányos helyzetű tagjainak is, a Máltai pedig majd gondoskodik róla, hogy az adományok a lehető legjobb helyre, a kiszolgáltatott helyzetben élők asztalára kerüljenek – fejtette ki, ugyanakkor nem titkolta azt sem, hogy a jövőben is lehet majd hasonló, nemes céllal indított projektekre számítani.



Barta Zoltán a közterület-fenntartó intézmény képviseletében elmondta, boldogan társultak e kezdeményezéshez, illetve nagy örömmel konstatálták szombat reggel, hogy hasonlóképp vélekednek a piac árusai és a vásárlók is, hiszen a dobozokba már a reggeli órákban megérkeztek az első adományok. Barta ugyanakkor hangsúlyozta, a termelők asztalain nagyon jó minőségű termékek sorakoznak, így a dobozokba, s végső soron a szegény családok asztalára sem silány minőségű zöldségek és gyümölcsök kerülnek majd.


A Máltai Szeretetszolgálat helyi szervezetének vezetője, Hegedüs Gergő elsőként arra a nem elhanyagolható tényre hívta fel a figyelmet, hogy a kezdeményezés országos viszonylatban is úttörőnek számít, ám reményei szerint hamarosan mások is követik majd példájukat. A szervezet és az önkéntesek szerepe e körforgásban nem más lesz, minthogy a termelők és vásárlók által felajánlott zöldséget és gyümölcsöt eljuttassák mindazok asztalára, akiknek e segítségre valóban szükségük van. Mint kifejtette, a Máltai szatmári szervezetének 1997 óta épülő adatbázisában szerepelnek szegény körülmények között élő gyermekek, felnőttek és egyedül maradt idősek is, így az adomány formájában felajánlott termékek kétségtelenül jó helyre kerülnek majd.


A Nagy- és Kispiacon, illetve a Szamos-piacon kialakított gyűjtőpontoknál elhelyezett adományokat a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai napi rendszerességgel be fogják gyűjteni, így a helyi termelők portékái egyenesen a rászoruló családok asztalára kerülnek majd.




 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: